2015 Yılında Dünyanın En Hızlı Büyüyen 10 Şirketi

464

Forbes dergisi geçen günlerde “Dünyanın En Değerli Şirketler” listesini yayınladı. Bu listedeki firmalar, şirketin 1 yıl içindeki (2014 – 2015) büyüme hızına göre sıralanmıştır. Teknoloji, giyim, yiyecek – içecek, hizmet gibi sektörlerde ismini tüm dünyaya kanıtlamış bir çok şirket var ancak bunların sadece bir kaçı büyümesi ile dikkat çekiyor. Daha önce sizlerle paylaştığımız olan “Dünyadaki En Zengin 10 Şirketi” yazımız herhangi bir zaman aralığı gibi bir sınırlamaları olmadan oluşturulmuştur. Forbes dergisinin hazırladığı 2015 yılında dünyanın en hızlı büyüyen 10 şirketini listeleyelim.

10 Apple / %17 

Teknolojik ürün piyasasında rekabet epey fazla ama Apple firması ürettikleri ürünler ile 2015 yılında %17 büyüme hacmi ile listenin 10 numarasında. Apple’nın bu büyüme hacmi önemli ancak asıl önemli olan 5 yıldır dünyanın en değerli markası haline gelmesi, şirket için daha da önemli. Steve Jobs’un ölümü, kamu oyunda, rakip firmaların atağa kalkacakları gibi bir duygu oluşsa da, göründüğü gibi olanlar tam zıttı. Apple 2015 yılında da şirketini büyüten bir firma.

9 MasterCard / %19

MasterCard, dünya üzerinde bulunan finans hizmeti veren 5 şirket arasındadır. American Express ve Visa’nın ardında kalsa da 2015 yılında büyüme hacmi en çok artan finans şirketi. %19’luk büyüme hacmi ile rakiplerinin önüne geçen MasterCard, sadece Afrika ve Orta Doğu’da 100 milyon civarı kart verdi. Ayrıca bu bölgeler 2015’in ilk çeyreğinde şirket mali değeri %20.9 oranında artmıştır. Dünyanın en değerli kredi kartları için  “Dünyanın En Karizmatik ve En Prestijli 9 Kredi Kartı” konumuza bakabilirsiniz.

8 Nike / %19

Dünyanın en çok tercih edilen spor giyim markası Nike’ın 2015’de hisse değerleri %40 oranında artmıştır. Bir çok rakibi gibi Nike’da en fazla büyümeyi Çin’de gerçekleştirmiştir. İlk başlarda biraz tökezlese de daha sonraları Çin’in en çok tercih edilen spor giyim markası haline gelmiştir.

7 Sony / %21

Son yıllarda iyiden iyiye revaçtan düşen Sony firması, 2015 yılında yaptıkları yatırımlar meyvesini vermiştir. Ürettikleri televizyon, bilgisayar ve oyun konsolları ile büyük bir atağa kalkan Sony firması, özellikle PS (PlayStation) oyun konsolu ürünü ile satışlarını %33 değerinde büyütmüştür.

6 Starbucks / %21

Dünyaca ünlü kahve firması, şirketini 2 yolla büyütmeye karar vermiş. Birincisi firmanın yol kenarlarında açmaya başladığı mağazaları ki bu sayede şirketin prensiplerini değiştirmeye başladığını görüyoruz, ikincisi ise hali hazırda açık veya açılan alış veriş merkezlerindeki mağazaları ile 2015 yılında %21’lik bir büyüme hacmine erişmişler. Şirket prensiplerinin dışına çıkması işe yaramış görünüyor.

5 eBAy / %21

İnternet piyasasının en büyük sanal pazarlarından biri olan eBay, bir kaç sene önce ülkemizin önde gelen firmalarından biri olan gittigidiyor ile ortak olduklarını açıklamışlardır. Bir kaç sene içeresinde online ödeme imkanı sağlamayı planlayan eBAy firması, PayPal ile yeni bir ortaklığını görebiliriz. En büyük rakini amazon’un gerisinde kalmasına rağmen, eBAy beklentilerin çok üzerinde bir büyüme hacmine erişti.

4 Toyota / %21

Ünlü Japon otomotiv devi Toyota, 2009 – 2011 yılları arasında büyük bir müşteri potansiyelini kaybetti. Ama bu bile dünyanın en değerli 8. şirketi olmasına engel olmadı. 2015 yılında büyük bir atağa kalkarak %21 değerinde büyüme hacmine erişti. Bu arada dünyanın en çok satılan arabası hangisi olduğunu biliyor musunuz? Ne Mercedes ne de BMW, dünyanın en çok satan arabası Toyota Corolla’dır.

3 Disney / %26

Ailemiz ile eğlenmek için dünya üzerinde nereye gidebiliriz? diye sorsanız, büyük olasılıkla aklınıza ilk olarak Disneyland gelir. Çocukluğumuzun kahramanları Mickey Mouse, Donald Duck ya da Winnie The Pooh gibi çizgi film karakter  izleyerek zamanımızı geçirirdik.

2 Amazon / %32

eBay ile büyük bir rekabet içerisinde olan Amazon firması, 2015’i rakibinden daha önde kapatmayı başarmıştır. İlk açılışı online kitabevi olan bu firmanın bu kadar büyümesi şaşırılacak bir durum aslında. Her ne yapıyorlar ise iyi bir hizmet verdikleri kesin, zaten %32’lik büyüme de bunun ispatıdır.

1 Facebook / %54

Dünyanın en hızlı büyüyen şirketi elbette ki Facebook’tan başkası olamaz. Amerika dışındaki ülkelerde günlük 936 milyon kullanıcı girmektedir. Bu kullanıcıların video ya da resimli reklamları sayesinde 2015 yılının en hızlı büyüyen şirketi. Video izlenmesi sayısı 2015 yılında dünya devi olan YouTube ile rakip olacak hale gelmiştir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Tamam Daha Fazla Bilgi