Banka Neden Ve Nasıl Haciz Yapar?

654

Banka Hacizinin Sebepleri

Mutfak masrafları, elektrik, doğalgaz, kira masrafları derken birçok insanın aldığı para henüz cebine girmeden faturalara kayar gider. Yine ev, arsa veya araba almak isteyenlerin ise para biriktirmesi, bu masraflar sebebi ile imkânsızdır. Böyle durumlarda kullanılan banka kredileri uzun vadeli çekilen kredilerle, zorlanmadan ev veya araba gibi yatırımlar yapmayı daha kolay hale getirir. Yine bankaların kredi kartları, nakit para taşımadan rahatça alışveriş yapmamıza olanak tanır. Hatta fatura ödemek için kuyruk beklemeye gerek kalmaz, verilen otomatik ödeme talimatları ile kolaylıkla tüm faturalarımızı ödememiz mümkündür. Ancak banka ile gerçekleştirilen işlemlerde, borçların çok dikkatli takip edilmesi gerekir. Çünkü vaktinde ödenmeyen borçlara faiz uygulanması, borçların kısa süre içinde katlanarak artmasına yol açar. Haciz işlemleri ise kaçınılmaz olarak yaklaşır. Faizsiz kredi veren bankalar ile ilgili konumuzu buradan inceleyebilirsiniz.

Bankaların haciz işlem prosedürü adım adım aşağıdaki şekildedir;

1 Ödenmeyen Borca İlk Olarak Faiz Gelir

Bankaya aylık biriken borç vaktinde ödenmediğinde, gecikme faizi birikmeye başlar. Biriken bu faizin ise ödenmesi gittikçe zor hale gelecektir. Banka bu süre içinde borçlu şahsa ait adreslerden sürekli, ulaşmaya çalışır. Hatta telefon ile yapılan uyarılar başlar. Bu süre içinde biriken borcun tek seferde ödenmesi, gecikme faizinden kurtulmayı sağlar. Fakat bu aşamada da ödenmeyen borç, yine katlanarak faizi ile devam eder. Bir süre sonra ise tüm bankacılık işlemlerinde kısıtlamaların gelmesi kaçınılmazdır. Burada amaç, banka müşterisini borcu sebebi ile alış-veriş yapamaz hale getirmek ve ödeme konusunda sıkıştırmaktır.

2 Borçlu Şahsın Banka İşlemleri Kısıtlanır

Banka aracılığı ile yapılan fatura ödemeleri, alışverişler ve daha birçok işleme kısıtlama gelir. Yine bu dönemde banka personeli sürekli borcun ödenmesi konusunda uyarılar yaparak, haciz işlemleri hakkında bilgi vermektedir. Bu aşamadan da sonuç alamayan banka bir sonraki adım olarak İcra Müdürlüğüne bildirim yapar. Borç alacak ilişkisi artık borçlu ile İcra Müdürlüğü arasındadır. Haciz işlemleri için ise ilk adım atılmış olur.

3 İcra Müdürlüğü Avukatlarının Uyarısı

İcra Müdürlüğü avukatları, borçluya bir tebligat gönderir. Yedi gün içinde cevap verilmesi gereken bu tebligat ile borçlu şahıs uyarılır. Fakat cevap verilmemesi halinde artık haciz işlemlerinin başlaması için kanuni hiçbir engel bulunmaz. Tebligata olumlu cevap verildiğinde bu aşamada borcun yeniden yapılandırılması ve yeni bir ödeme planı çıkartılması mümkündür. Tebligata cevap verilmemesi halinde haciz işlemleri aynı şekilde devam eder.

4 Haciz İşlemleri

İcra Müdürlüğünden görevli gelen memurların, resmi olarak kayıt altındaki adrese geldiğinde kapıyı her hangi bir şekilde açtırma yetkisi bulunmaktadır. Çilingir ile veya anahtar bulunan her hangi bir kişi aracılığı ile açılan kapıdan, tüm parasal değeri olan eşyalar sayılır. Bankanın haciz sırasında alacağı limit kadar taşınır veya taşınmaz mala, el koyma yetkisi bulunur. Sayımın ardından bir süre sonra eve veya iş yerine gelen memurlar, eşyaları alarak satış için el koymaktadır. Banka el konulan malzemeleri, belli dönemlerde satışa sunarak parasını nakde çevirir. Fakat ülkemizde son yıllarda daha fazla maaşa konulan haciz gündeme gelmektedir. Sigortalı her hangi bir işte çalışan veya emekli olmuş kişinin, düzenli aldığı maaşın belli bir miktarına el konularak, alacaklar tahsil edilir.

Hangi Mallara Haciz Konulabilir?

Borç sebebi ile haciz konulan mallar arasında taşınır ve taşınmaz mallar vardır. Hangi mallara el konulacağına ise daha çok borcun limitine bakılarak karar verilir. Büyük limitli borçlarda taşınmaz malların haczi gündeme gelir. Daha küçük limitli borçlarda ise düzenli maaş varsa ilk olarak o maaşa haciz uygulanarak her ay belli bir kısmı borca istinaden kesilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Tamam Daha Fazla Bilgi