Bankaların Verdiği Kredi Çeşitleri Nelerdir?

644

Günümüzde hemen her ihtiyaca uygun kredi çeşitleri sunan bankalar, diğer bankalar ile olan rekabetleri nedeniyle de kredi çeşitlerini artırmaktadır. Eğitim giderleri için ayrı, araç almak için ayrı, ev almak için ayrı krediler derken hemen her isteğe uygun krediler bankaların verdiği kredi çeşitleri arasında yerini alabilmektedir. 7 ayrı başlıkta incelenen banka kredi çeşitleri kendi içerisinde de farklı kredi türlerine ayrılmaktadır. Bu ayrımla birlikte banka kredi çeşitlerinin sayısı 20’yi bulmaktadır.

Kullanım Amaçlarına Göre Krediler

Tüketim Kredileri: Bir ürünün ve ya hizmetin o anda karşılanabilmesi için alınan ve daha sonra belirli taksitlerle ödenen kredi türüdür. Kişilerin mobilya, beyaz eşya, tatil, elbise gibi ihtiyaçlar nedeniyle çektiği bu kredi günümüzün ihtiyaç kredisine örnektir.

Üretim Kredileri: Başka firmalar için üretim yapan kişilerin yararlanabileceği türden kredilerdir. İlaç, yem, tohum, gübre gibi üretilen ürünler için alınabilir.

Yatırım Kredileri: Hizmet sektöründe olan ya da imalat sektöründe yer alan firmaların yatırımlarını desteklemek amacıyla verilen kredi türüdür.

İşletme Kredileri: Kurulacak ya da var olan işletmelerin sermayesini oluşturan kredilerdir.

Teminata Göre Krediler

Açık Kredi: Bankaların müşterisine güven duymasından dolayı teminat ya da kefil istemeden verdiği kredi türüdür.

Teminatlı Krediler: Bankaların kefil, gayrimenkul gibi teminat sunulması durumunda verdiği kredilerdir.

Vadesine Göre Krediler

Vadeli Kredi: Alınan kredinin ödemesinin aylık taksitlere bölünmüş şekilde sunulduğu kredidir.

Vadesiz Krediler: Bankalardan alınan kredilerin (kredi kartı ile yapılan alışverişler gibi) aylık süreç içerisinde ödenmesi ile oluşan kredidir. Taksitlendirme yapılmaz sadece tek seferde ödeme yapılır.

Orta Vadeli Krediler: 1 yıldan 10 yıla kadar aylık taksitlere bölünmüş olan kredi türüdür.

Uzun Vadeli Krediler: 10 yıldan daha uzun süren vadeli krediler bu türdendir.

Kullanıldığı Yere Göre Krediler

Tarım Kredisi: Tarım sektörü içerisinde çiftçilerin ihtiyaç duydukları araç gereçleri ve diğer şeyleri almalarını sağlayan kredi türüdür.

Konut Kredisi: Ev sahibi olmak isteyen kişilere sunulan kredidir.

Mesleki Kredi: Serbest meslek sahipleri, zanaatkarlar ve küçük esnafın işindeki atılımları sağlayabilmesi adına verilen kredilerdir.

İhracat Kredisi: İhraç edilecek malların ihraç masrafları, ihraca hazırlanması gibi çalışmalar amacıyla bankalardan talep edilen kredidir.

Kredi Alıcısının Niteliğine Göre Krediler

Özel Krediler: Özel hukuk kapsamında tüzel ve gerçek kişilere açılabilen kredi türüdür.

Kamu Kredileri: Kamu tüzel kişilerine (devlet, köy, belediye, özel idare) açılan kredi türüdür.

Niteliğine Göre Krediler

Nakdi Krediler: Para ve para hükmünde olan diğer şeyler için alınan kredilerdir.

Mal Şeklinde Krediler: Taksitli satışlarda olduğu gibi kredi bedelinin sonradan tahsil edilmesi üzerine mal şeklinde verilmesidir.

Maddi Olmayan Krediler: Kredi açan kişinin itibarını ortaya koyması ile birlikte açılan kredilerdir. Bu krediler nakit ve ya mal şeklinde olmaz.

Kurumsal Krediler

Rötatif Döviz Kredisi:  Döviz olarak kısa süreli maddi ihtiyacın ortadan kaldırılması için kullandırılan bu kredi faiz tahsilatlarının da dönemsel olarak yapıldığı kredi türüdür.

Spot Krediler: Kısa vadeli ve orta vadeli kredilerde faizin anaparadan sonra ödenmesidir. Yani kişiler bu krediyi aldıklarında her aya paylaştırılmış faiz yerine ana paranın ödemesinden sonra ayrıca bir de faizin ödemesini yaparlar.

Mikro Kredi Nedir ve Nasıl Alınır? Mikro Kredi Hakkında Bilmeniz Gerekenler” konumuzdan mikro krediler hakkında bilgileri öğrenebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Tamam Daha Fazla Bilgi