Bor Madeni, Altın, Petrol | Rezerv Kaynakları En Çok Hangi Ülkede?

1.992

Bor madeni en çok Türkiye’de bulunduğu artık bilinen bir gerçektir. Peki bor madeni nerelerde kullanılır? Dünyadaki diğer rezerv kaynakları dağılımı nasıldır? Bu yazımızda bunların cevaplarını sizelere vereceğiz.

Dünyamız üzerinde, gramı dünyaların parası olan materyaller bulunmakta. Hatta bu konu ile ilgili bir yazı da yazmıştık. (bkz: Gramı Dünyanın Parası Olan 11 Materyal ) Bu rezervlere sahip olan ülkeler, genellikle dünyanın ekonomisine yön veren, üçlü ülkeler olmaktadır. Tabi istisnalar bulunmaktadır. Sömürge ya da yanlış politika ülkenin fakirleşmesi anlamına gelir.

Bor Madeni, Altın, Petrol Hangi Kaynaklar Hangi Ülkede ?

Altın

Altın inanılanın aksine en çok Almanya’da değil Amerika’da bulunur. Altın fiyatı ülke ekonomisine bağlı değildir. Yani ülkenin ekonomisinde bir problem ya da bir iyileşme altına etki etmez. Bu sebeple en çok yatırım yapılan materyaller arasındadır. Amerika altın rezervlerinin %72’sine sahiptir. Almanya ise ikinci en büyük rezerve sahip olan ülkedir. Toplam rezervlerin %68’ine sahiptir. Türkiye ise altın rezervlerinin sadece %12’lik kısmına sahiptir.


Petrol

Bir çok savaşın çıkma nedeni olarak bilinen, bunun ile ilgili teoriler düşünülen petrol, her ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu maddedir. Petrol, en çok bilindiği üzere yakıt olarak kullanılır ama bunun dışında naylon, ayakkabı yapında da kullanılan bir maddedir. En çok rezerv bulunan ülke herkesin bildiği üzere Suudi Arabistan’dadır. Zaten bu bölgede çıkan petrol ile zengin olan insanlar, parayı nereye harcıyacaklarını bilemezler. Bu konuya da eğlenceli bir yaklaşımla yazdığımız bir konumuz bulunmaktadır. (bkz: Araplar Yağı Bol Bulunca Ne Yapıyorlar? ) Suudi Arabistan’da toplam 264 milyar varil petrol bulunmaktadır. İkinci ülke olan Venezuella ise, 211 milyar varil petrol bulunur. Birincilik bu iki ülke arasında yer değiştirir. Türkiye petrol üreten değil, tüketen bir ülke konumundadır.


Doğalgaz

Doğalgaz denilince aklımıza ilk gelen genellikle kış aylarında gelen zamlar oluyor.Kış aylarında ısınmak için açtığımızda aylık 600TL – 700TL gibi faturalar gelen, yemek pişirirken, suyu ısıtırken doğalgaz kullanıyoruz. Gerçi genellemeyelim kullanmayan insanlarda var.Doğalgaz rezervlerinde aklımıza ilk gelen ülke Rusya’dadır. Yaklaşık 1,163 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunmaktadır. Ama birinci olan ülke Rusya değil İran’dır. İran’da yaklaşık 1,187.3 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunmaktadır.


Elmas

Dünyada ve pek tabi ki ülkemizde, evlenen insanların başlıca alması gereken hediye, tek taş bir yüzüktür. Elmas ile pırlanta aynıdır aralarında kesim farkı bulunmaktadır. Elmas, yüzükte koyu bir yüzeye montelenir, pırlanta ise alt kısmı açık bırakılır. Pırlantanın daha çok parlamasının nedeni budur. Kanlı elmas filminde de elmasların bulunuş hikayesini anlatır. İzlemediyseniz tavsiye ederim. Neyse bir çok filmde elmasın Afrika kıtasında olduğu gösterilir, bu doğrudur ancak son araştırmalara bakılırsa Rusya’da 3bin yıllık elmas rezervi olduğu söylenmektedir. Rusya Sibirya taraflarında bulunan bir maden, tüm dünyanın ihtiyaçlarını karşılayacığı söylenmektedir. Rusya bu madeni 1970’li yıllardan beri bildiği ancak pazar fiyatının artması için beklenildiği söylenmektedir. Rusya’dan sonra Çin ve Hindistan’da elmas üreticileri olarak 2020 yıllarında yükseleceği düşünülmektedir.


Bor Madeni

Sonunda Türkiye’nin lider konumda olduğu bir maden rezervi. Ülkemiz bor madeni rezervlerinin %66’sına sahiptir. Peki bor madeni nerelerde kullanılır? Periyodik tabloda B simgesi ile gösterilen, 400 yılı aşkındır kullanılan bir materyaldir. Bor materyalini, uzay araçlarında, nükleer, gübre, ilaç, kimya ve otomobil sanayisi gibi bir çok yerde kullanılmaktadır. Tüm dünyanın 50-60 yıllık bor rezervleri bulunurken, ülkemizde bu sayı 450-500 yıl civarındadır. Bor madeni kaynaklarının yanı sıra ülkemizde platin, demir, alçıtaşı, mermer gibi bir çok maden bulunmaktadır.


Kömür

Kömür rezervlerinin ortalama 120 yıl civarında kaldığı söylenmektedir. Kömür üretiminde başı çeken ülke 2,97 milyar ton üretimiyle Çin’dir. Kömür üretimlerinde Çin, dünya taş kömürü üretiminin %50’sini tek başına gerçekleştirmektedir. Amerika %15, Hindistan ise %8’lik üretimleri ile listenin devamında gelmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Tamam Daha Fazla Bilgi