Dünyanın En Pahalı 10 Yapı Projesi

786

İnsanlar her zaman ilerlemek için çabalayan ve yaşamları boyunca “daha iyi ne yapabilirim?” düşüncesi ile geçiren tek canlıdır. Her insan bu düşünce içinde olmayabilir ama olanlar hayatımızı daha kolay hale getirenlerdir.

İçinde yaşayabilceğimiz bir ev, seyahat edebileceğimiz bir taşıt, bir telefon, zeki ve ileri görüşlü insanlar sayesinde hayata geçirilmiştir. Bir düşünün Alexander Graham Bell olmasaydı belki de telefon hiç bulunmayacaktı veya çok sonraları bulunacaktı ve bu kadar hayatımıza girmemiş olacaktı. Bu zamanda telefonu olmayan bir insan her halde çok azdır. İstediğimiz zaman eşinizle, dostunuzla konuşabileceğiniz bir araç. Teknolojinin ilerlemesi ile telefonlarda artık telefondan çıktı ama yine de yaşantımız için önemli bir araç. İnsanların daha iyi ve daha rahat yaşaması için yapılmış ve yapılırken de dünya kadar para harcanmış 10 inşaat ve teknoloji projelerini listeliyoruz.

10  Channel Tüneli / 22.4 Milyar Dolar 

Bu tünel İngiltere güney kıyısı ile Fransa’nın kuzeyini birbirine bağlayan bir tüneldir. Yapımı 1988 yılında başlamış ve 1994 yılında kullanıma açılmıştır. Bu projede 15’e yakın Fransız ve İngiliz şirketleri finans ve maliyeti için birlik olmuştur. Bu tünelin yapımı sırasında 10 kişi hayatını kaybetmiş, kullanımda olduğu sıralarda ufak tefek yangınlar olmuştur. Ancak bu yangınlarda ölen bulunmamaktadır. Bu tünel iki ülkeyi birbirine bağladığı için yasadışı yollarla ülkeye girmeye  veya ülkeye yasak olan ürünler getirilmeye çalışılmıştır. Bu tünel için toplam 22.4 milyar dolar harcanmıştır.

9 Big Dig (Büyük Kazı) / 23.1 Milyar Dolar

Proje Boston bölgesinde planlanmış, şehrin direk merkezine giden bir otoyol ve tünel projesidir. Ancak şehrin bu kadar kalabalık olması sebebiyle ve kazılar esnasında ortaya çıkan batık gemiler gibi sorunların çözülebilmesi açısından çok uzun vakit almış ve düşünülenden çok daha pahalıya mal olmuştur.

8 Kansai Uluslararası Havaalanı / 29 Milyar Dolar

Kansai Uluslararası havaalanı Japonya’nın dışında, Osaka Körfezi ortasında bulunmaktadır. Denizin üzerinde, deprem bölgesi ve gel git olan bir bölgede, insan yapımı bir adanın üzerine inşaa edilmiştir. Tehlikeli bölgede olması sebebiyle, yapımı uzun yıllar sürmüştür. Sürekli çelik sütunlar yardımı ile güçlendirilmeye çalışılmıştır ve batmaması için büyük çaba harcanmıştır. Havaalanının ilk planları 1960 yılında görücüyü çıkmış ancak yapımı uzun yıllar sürmüştür. 2012 yılında ise 2. bir terminal daha eklenmiştir.

7 California Yüksek Hızlı Tren / 33 Milyar Dolar

2015 yılında başlatılan ve bitmesi 2029 yılında bitmesi planlanan hızlı tren projesi San Francisco ve Los Angeles birbirine bağlayacaktır. Obama’nın başkan adaylığı sırasında oy almak için insanlara sunduğu ilk projelerden birisiydi bu. Hayata geçirilmesi belki biraz zaman almış ancak sonunda hayata geçirmeyi başarmıştır. Bu tren saatte 352 km/s sürate erişeceği için yıpranmaya dayanıklı raylar kullanılmıştır.

6 Songdo Uluslararası İş Bölgesi / 40 Milyar Dolar

Seul ve Güney Kore arasında inşaa edilen bu şehir, her yerde wi-fi olan, son teknolojinin kullanıldığı, bazı önemli yerlerin bir kopyası gibi alanları bulunan (örnek; Central Park), turist çekmek için tasarlanmış bir şehir. Bu şehire “smart city” yani akıllı şehir ismi verilmiştir. Tavşanların, geyiklerin rahatça dolaşabileceği bu şehir, Incheon Uluslararası Havalimanı’na yakınlarında yapılması planlanmaktadır.

5 Dubailand / 76 Milyar Dolar

2008 yılında Dubai’de yaşanan mali krizden sonra durdurulan ve yapımına 2013 yılında tekrar başlanan, dünyanın en büyük eğlence ve oyun parkı. İçinde sinema, çocuklar veya büyükler için hazırlanmış eğlence alanları,  tema parkı ve daha bir çok alan bulunmaktadır.

4 Kral Abdullah Şehri / 86 Milyar Dolar

Mekke’nin biraz uzağında yapılması planlanan bu şehir, Suudi Arabistan’ın yeni turizm alanı olacak. İçinde, lüks oteller, lüks villalar, birkaç prestijli üniversite ve havaalanı gibi binalar bulunacak. İnşaatı üstlenen firma Emaar Properties’dir. Bu firma Dubai’de yer alan dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa binasını yapan firmadır. Ayrıca şehrin “smart city” olması için gerekli olan tüm araştırmalar yapılmaktadır.

3 Kashagan Petrol Alanı / 116 Milyar Dolar

Hazar denizinde son 40 yılda keşfedilen en büyük petrol rezervinin üzerine yapılan bir inşaat. 2017 yılında günde 90.000 varil petrol çıkartılması bekleniyor. Rezervin toplamı 13 milyar varil olacağı düşünülmektedir. Dünyada kargaşanın en büyük sebebi petrol olunca, bunu çıkarmak için 116 milyar dolar harcanmaya değmiş.

2 Uluslararası Uzay İstasyonu / 150 Milyar Dolar

ISS’nin açılımı International Space Station (Uluslararası Uzay İstasyonu), Dünya yörüngesininde konumlandırılmış bir uzay üssü başka bir değişle içinde yaşanabilen bir uydudur. Gerekli biyolojik, fizik, kimya, meteoroloji, fizyoloji gibi konularda araştırma yapılmasına olanak sağlar.  Parçaları Dünya üzerinde üretilmiş ancak montajı uzayda yapılmıştır. Bu proje içinde ABD, Rusya, Kanada, Japonya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, İsviçre ülkeleri yer almaktadır.

1 ABD Eyaletler Arası Otoyol Sistemi / 459 Milyar Dolar

Eyaletler arası otoyol sistemi için 2015 yılında tahmin edilen harcama 459 milyar dolardır. İlk fikri ortaya atan Başkan Dwight D. Eisenhower’dır. Amaç sadece ulaşımı rahatlatmak değil, olası bir durumda askerlerin ve askeri araçların rahatlıkla bu yolları kullanması, yaşanacak bir afet durumunda eyaletin kısa sürede tahliye edilmesi gibi bir çok amaç için planlanmıştır. Katrina kasırgasında New Orleans tahliyesinde önemli bir rol oyanmıştır.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Tamam Daha Fazla Bilgi