Hisse Senedi Nasıl Alınır Ve Satılır?

757

Hisse senedi nasıl alınır ? Nasıl ve ne zaman satılır? Sorularının cevaplarını bilmek sizlere büyük kolaylık sağlayacaktır. Hisse senedi kayıtları ve çeşitleri hakkında tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Günümüzde herkesin hayatının olmazsa olmazı paradır. Hiçbir zaman gündemden düşmez. Eğer birikmiş paranız var ve değerlendirmek istiyorsanız hisse senedi alımı ve satımı yapabilirsiniz. Sermaye şirketlerinin ortaklarına, ortaklıklarını ve paylarını göstermek için belgeledikleri evraklara, hisse senedi denmektedir. Bir hisse senedinin, alınıp satılması için ise borsaya kayıtlı bir hisse senedi olmalıdır. Hisse senedi nasıl alınır ve satılır? Sorusunun cevabından önce hisse senedi çeşitlerine bir bakalım.

Hisse Senedi Çeşitleri

Hisse senetlerinin farklılıkları vardır. Ve hisse senedine sahip olan kişilerin de belli hakları ve sorumlulukları vardır. Ayrıca borsa alım ve satımı yapılan önemli evraklar içinde devretme durumu mümkün olamaz. Hisse Senedi Nedir? Türleri Nelerdir? konumuzda da açıklama yapmıştık, bu yazımızda da yapmakta fayda gördüm.

1 Hamiline Yazılı Hisse Senetleri: Bu hisse senedi elinde olan kişi hak sahibidir. Ülkemizde bu hamiline yazılı hisse senetleri işlem gören yazılı senetlerdir. İşlem yapılabilmesi için bu Borsa İstanbul’a kayıt olması gerekmektedir.

2 Nama Yazılı Hisse Senetleri: Bu hisse senetlerini kim kullanıyorsa, kullanınca ait olan hisse senedidir. Fakat bu senetler, borsada işlem görmeyenlerdir. Bu senetlerin işlem görmesi için hamiline yazılı senede çevrilmesi ve İstanbul’a kayıt yaptırılması gerekir.

3 Adi Ve İmtiyazlı Hisse Senetleri: Bu hisse senetlerine ülkemizde izin verilmez. Genel olarak yurtdışında ve gelişmiş ülkelerde işlem görülür. Fakat ülkemizde işlem görmezler

Hisse Senetleri Borsaya Nasıl Kayıt Ettirilir?

Hisse senetleri borsaya kayıt ettirilerek ve tanımlatılarak işleme koyulur. Kayıtlı olmayan hiçbir senet ile ticari işlem yapılamaz. Kotasyon işlemi ise menkul kıymetlerin borsaya kayıt olması ile tanımlanır. Kotasyon işlemi de kendi içerisinde ikiye ayrılır. Tam ve kısmi kotasyon denilen bu işlem menkul kıymetlerin veya yabancı para birimlerinin alım satım fiyatları belirlenir.

Borsada Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Belirli prosedürler uygulandıktan sonra, borsada hisse senedi uygun bir şekilde alınır. Riskli Yatırım Araçları ve Hisse Senedi konumuzda detaylı olarak sizlere açıklamada bulunmuştuk. Şimdi gelelim hisse senedi nasıl alınır ? Sorunun cevabına.

Öncelikle SPK tarafından yetkili bir aracı kuruma sahip olmanız gerekmektedir. Bu aracı kurumu, Borsa İstanbul’un web sitesinden bulabilirsiniz. Bu aracı kurumdan sonra bir yatırım hesabı açtırılır. Açılan hesap ile sözleşme imzalanır. Ayrıca bu işlemler için belirli bir komisyon vermelisiniz. Aracı kurum ile anlaşma yapıldıktan sonra vadesiz yatırıma ihtiyacınız vardır. Ayrıca borsa senedi seçilirken kotasyonu ve gelecekteki değerlerini göz önünde bulundurmalısınız.

Hisse Senedi Ne Zaman Alınır?

Belirli bir zamanı yoktur, borsa seans saatleri içerisinde hisse senedi alabilirsiniz. Yatırımcılar fiyatları düştüğünde satın almaktadır. Kâr edebileceğiniz hisse senetlerini almak önemlidir.

Borsada Hisse Senedi Nasıl Satılır?

Eğer hisse senedinizin fiyatının düşeceğini düşünüyorsanız, satmanız iyi olacaktır. Satacağınız fiyat, arz ve talebe göre belirlenir. Bunun için hisse senetlerinin fiyatlarında dalgalanmaları, piyasa analizlerini iyi gözlemlemelisiniz. Borsada fiyatların dip ve tepe noktalarını dikkate alırsanız kazançlı alım ve satımlar yapabilirsiniz.

Hisse Senedi Ne Zaman Satılır?

Eğer hisse senedinizin zarar edeceğini düşünüyorsanız, satmanızda fayda vardır. Dip ve tepe noktalarını tahmin edip zamanında işlem yaparsanız kazançlı çıkarsınız. Özet olarak hisse senedinin değerleneceği zamanı düşünüp almalısınız. Değer kaybedeceğini düşüneceğiniz zamanda satmalısınız.

Hisse senedi nasıl alınır ve satılır? Ne zaman bu işlemler yapılır? Gibi soruların cevaplarını verdiğimizi düşünüyoruz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Tamam Daha Fazla Bilgi