Kredi Notu Nedir ve Nasıl Belirlenir?

1.025

Bankalar, size sayısal bir değer biçerler. Bu sayısal değer ile kredinizin onaylanıp onaylanmayacağı amaçlanmıştır. Kredi notunuz yüksekse krediniz onaylanır eğer düşükse krediniz onaylanmaz. Ama her banka için kredi notu beklentisi farklılık gösterebilir. Yani x bankası için kredi notunuz yeterli değildir ama y bankası için yeterli bir nota sahip olabilirsiniz.

Kredi notu, bankanın size güvenip güvenmeyeceğine karar veren sayısal bir değerdir aslında. “Krediyi aldıktan sonra geri verebilecek misiniz?” bunu önemserler. Eğer kredi notunuz yüksekse zaten herhangi bir sıkıntı olmaz, kredini onaylanır. Ortalamadan çok üstünde bir notunuz varsa banka sizin için, olur da ihtiyacınız olur diye kasalarında para bulundururlar. Notun yüksek olmasının böyle bir avantajı vardır. Eğer notunuz düşükse ne yapabilirsiniz? Öncelikle kredi notu nasıl belirlenir konusuna açıklamak gerekmektedir.

Kredi notu nasıl belirlenir?

Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosunda, sizin banka işlemlerinizde bıraktığınız bazı veriler sonucunda belirlenir. Bir çok veriden size bu notu çıkartırlar ama birkaç tanesinin diğerlerin oranı yüksektir.

  • Net Geliriniz; bankalara göre net geliriniz ne kadar yüksekse, bu notunuza yansır ve kredi alabilme ihtimalinizi yükseltir haliyle notunuzuda yükseltmesi için önemli bir etkendir.
  •  Yaş Sınırı; 18 yaşından küçüklere, yasal olarak kredi verilmez. 65 yaşından büyüklere de bankalar pek sıcak bakmaz. Bu yaş aralıklarında ve kariyer sahibi iseniz bu notunuzu önemli ölçüde etkiler.
  • Meslek; yaşam standartınız, eğitiminiz, geliriniz gibi bilgileri öğrenmek için bakılan ilk yer mesleğinizdir. Mesleğiniz aşağı yukarı bu bilgileri sunar ve kredi notu için önemli bir etken oluşturur.
  • Öğrenim Seviyesi; tahmin ettiğiniz gibi öğrenim seviyeniz ne kadar yüksekse, notunuzada orantılı olarak yükselir.
  • İş Deneyimi; birikim, kıdem ya da tecrübe gibi konularda, bankalara bir fikir verdiği için iş deneyimine bakılır.
  • Medeni Hal; hayatında düzenini kurmuş sorumluluk sahibi olan evliler, bekarlara göre bir adım önde oluyorlar.
  • Oturduğunuz Ev; eviniz kira ya da kendi eviniz olması, otomatik olarak gelirinize etki ettiğinden dolayı hesaplamada yer alıyor. Gayrimenkul sahibi olmak kredi notunuzu arttıran bir etken.
  • Taşıt; sahip olduğunuz taşıt bir önceki ev gibi mal varlığınıza karşı bir fikir beyan ediyor bu sebeple notunuzu etkileyebiliyor. Ayrıca bazı bankalara göre sahip olduğunuz aracın marka ve modeli bile notunuzu etkileyebiliyor.
  • Kredi Durumu; diğer bankaların size kredi verip vermemesi önemli bir faktör. Eski veya yeni kredinizin olması notunuzu iyi yönde etkileyebiliyor. Ancak baktıkları sadece var olması değil,  kredi kart borçlarını zamanında kapatıp kapatmadığınız, sahip olduğunuz kredi kartı türleri ve sayısı, hali hazırda ya da eski zamanlardaki, ödediğiniz krediler eğer belli bir düzen içinde ve aksatmadan ödenmişse, bu notunuzu olumlu yönde etkiler.
  • Kanuni veya İdari Takip; herhangi bir bankaya herhangi bir borçtan sebep idari veya kanuni takibe alınıp alınmadığınız etkenler arasında.

Kredi notunuzun etkileyen bunun gibi bir çok parametre bulunmaktadır ama diğerlerinden daha öncelikli olarak bunlara bakılmaktadır. Eğer kredi notunuz düşükse bu etkenleri düzeltmeye çalışmalısınız. Tabi ki kredi alıcam diye ev alcak haliniz yok zaten ev alabilseniz kredi niye alasınız. Demek istediğim daha düzenli ve istikrarlı olmak iyidir.

Kredi notunuzu öğrenmek istiyorsanız, Findeks aracılığı ile içersinde bulunan paketlerden istediğinizi satın alarak kredi notunuzu öğrenebilme imkanınız bulunmaktadır. Eskiden notunuzu öğrenme gibi bir şansınız yoktu. Zaten notunuzu öğrenmek size bir yarar sağlamaz. Notu bilmesi gerekenler bankalardır. O yüzden öğrenmekten ziyade, notunuzu yükseltmeye çalışmanız daha mantıklıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Tamam Daha Fazla Bilgi