Dünyadaki En Zengin 10 Şirketi

İnsanlar neden şirket kurarlar? Tabi ki para kazanmak için ama öyle şirketler var ki, onlar için ekonominin durumu, ülkeler arası antlaşmaları ya da ülke sorunları onları hiç bağlamıyor. İstedikleri yerlere kendi şirketlerini açabiliyorlar. Bu şirketler ayrıca ekonomiye yön verme güçlerinide ellerinde bulunduruyorlar.

10 Royal Dutch Shell / 357.5 Milyar Dolar

Bu şirket petrol ve alternatif enerji kaynakları araştırma ve geliştirme konusunda lider olan bir firma. Hepimizin bildiği gibi ülkemizde de bolca benzinliği bulunmaktadır. Şirket 1985 yılında kurulmuştur. Çin ve Rus petrol alanlarında çok büyük yatırımlar yapmışlardır.

9 PetroChina /  386.9 Milyar Dolar

PetroChina firması, Shell gibi petrol üzerine araştırma ve geliştirmelerde bulunmaktadır. Aynı zamanda doğalgaz, ham petrol ve türevlerinin satışında Asya’daki lider firmadır. Şirket 2000 yılında halka açılmasından sonra oldukça varlıklı bir hale gelmiştir.

8 Berkshire Hathaway / 493.4 Milyar Dolar

Dünden Bugüne Dünyanın En Zengin 10 İnsanı listemizde de yer alan Warren Buffet’in sahip olduğu yatırım ve pazarlama şirketidir. Merkezi Nebraska’da bulunan şirketin yönetiminde yine dünyanın en zengin bir başka ismi Bill Gates yer almaktadır. Firmanın internet firmasına bir göz atarsanız, sanki dünyanın en büyük şirketi değilde, Bilgisayar Mühendisi 1. sınıfta okuyan bir öğrencinin yaptığı ödev gibi durması bir hayli ilginçtir.

7 General Electric / 646.6 Milyar Dolar

Thomas Edison’un  1878 yılında bin bir zorluk içinde kurduğu söylenen, küçük ölçekli Edison Electric Light Company, şimdilerde dünyanın en önde gelen fimaları arasında yer alıyor. Onun tasarladığı, vakum tüpünden tost makinesine, mikrodalga fırından kablosuz radyoya kadar bir çok proje sayesinde, firma bugünkü varlığına ulaşmıştır.

6 Wells Fargo / 1.543 Milyar Dolar

Henry Wells ve William Fargo’nun 1852 yılında kurduğu, banka, yatırım ve posta şirketi olarak kurduğu Wells Fargo firması, 1888 yılında kıtalararası kargo şirketi ile anılmaya başlandı. Yıllar geçtikçe şirket varlığı hiç beklenmedik bir şekilde yükseldi ve en zengin şirketler arasında kendine yer buldu.

5 Bank of China / 2.291 Trillion Dolar

Çin halk cumhuriyeti kurulduktan sonra 1908 yılında Bank of Great Qing adı ile kurulan ve 1912 yılında adını BOC olarak değiştiren firma, ülkenin en eski banka şirketidir.1928 yılında ülkenin merkez bankası olarak görev yapan BOC, o günden soran tamamen ticari bir amaçla hizmetini sürdürdü ve bugünkü varlığına erişti.

4 Agricultural Bank of China / 2.405 Trillion Dolar

1951 yılında kurulan, yatırımlar, fon yönetimi, hayat sigortası ve leasing dahil olmak üzere bir çok alanda hizmet veren bu banka, dünyanın en büyük finans şirketlerinden biri haline gelmiştir

3 JP Morgan Chase / 2.435 Trilyon Dolar

JP Morgan, Amerika’nın eski kuruluşlarından biridir. 1799 yılında John Pierpont Morgan tarafından kurulan firma, 2000 yılında Chase Manhattan Corporation ile birleşmesi sonucunda JP Morgan Chase adını almıştır. Şirket New York’un simgesi haline gelmiştir. Dünyanın en zengin finans ve yatırım şirketidir.

2 China Construction Bank / 2.449 Trilyon Dolar

1954 yılında kurulan banka, sadece inşaat proje fonları üzerine hizmet vermekteydi, 1979 yılında 2.5 milyon dolar varlığı bulunan şirket, ticari bir banka olduktan sonra 1994 yılında dünyanın en büyük banklarından biri olmuştur.

1 ICBC / 3.124 Trilyon Dolar

ICBC’nin açılımı Industrial & Commercial Bank of China’dır. 1984 yılında kurulan banka, hazine operasyonlarına, kişisel ve kurumsal bankacılığa,borsa ve para piyasasına odaklandıktan sonra dünyanın en zengin şirketi haline gelmiştir.

 

bank of chinaberkshire hathawayjp morgan chaseshell
Comments (0)
Add Comment