Mikro Kredi Nedir ve Nasıl Alınır? Mikro Kredi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

421

Günümüzde kadınların çalışma hayatına daha fazla dahil edilmesi ile birlikte bu alanda hizmet veren özel kuruluşlar ve devlet kuruluşları sundukları imkanları artırdı. Bunlardan biri olan mikro kredi ise evinin geçimine destek olmak isteyen ve ufak bir iş kurma hayali içerisinde olan bayanlara yardımcı oluyor. Herhangi bir geliri olmayan kadınları kapsayan mikro kredi, kadınların istedikleri alanda çalışabilmeleri için verilen finansal bir destek olduğu gibi sunduğu ödeme kolaylıkları sayesinde de çalışma hayatında büyük borçlar altına girmek istemeyen kadınların kurtarıcısı oluyor.

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı dahilinde kadınlara sunulan mikro kredi, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile birlikte bayanlara sunulmaktadır. Mikro kredi sadece bayanlara verilmektedir ve ev ihtiyaçları ya da kişisel ihtiyaçlar için kullanılamayıp sadece iş hayatında kullanılabilmektedir. Mikro kredi almak isteyen bayanların herhangi bir teminat sunması da istenmemektedir. Akrabalık bağları bulunmayan 5 kadının grup halinde başvuru yaparak alabildiği bu kredi türü belediyeler, çeşitli banka ve sivil toplum kuruluşları tarafından sunulmaktadır.

Kredi notunuzu öğrenmek için “Kredi Notu Nedir ve Nasıl Belirlenir?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mikro Kredi Nasıl Alınır?

Mikro kredi almak isteyen 5 bayanın bir araya gelmesi gerekiyor. Aynı fikir etrafında birleşen bu bayanlara 3 gün süren eğitimler verilerek yapılacak işleri ilerletmeleri ve düzenli olarak yapacakları ödemeler hakkında bilgilendirmeler yapılıyor. Projeleri olan ancak maddi yönden bu projeye başlamak için yeterli gücü bulamayan bayanların kurdukları grupla birlikte mikro kredi veren bankalara, belediyeler içerisindeki çeşitli kurumlara başvuruda bulunması gerekiyor. Başvuruların ve projelerin değerlendirilmesinden sonra kişilerin her birine en fazla 1000 TL gibi bir ödeme yapılıyor.

Alınan kredinin ödemesi ise bayanlardan haftalık olarak isteniyor. Bayanlar aldıkları kredi miktarına göre haftalık olarak kazançlarının üzerinden 50-100 TL gibi miktarlar ödeyerek hem mikro kredi borçlarını kapatabiliyor hem de iş sahibi olabiliyorlar. 46 haftalık süreç içerisinde ödenmesi gereken mikro kredide eğer kazancınız fazla ise ve kredi ödemenizi hemen yapmak istiyorsanız haftalık ödeme miktarınızı artırarak 20-25 hafta gibi bir dönemde kredi borcunuzdan kurtulabiliyorsunuz.

Tekrar mikro kredi almak isteyen bayanların ise önceki ödemelerini düzenli bir şekilde yapmış olması ve kredi ödemelerini zamanında bitirmiş olması gerekiyor. Saha tahsildarı adı verilen görevliler kredi alan bayanların çalışmalarını incelemek ve kredi ödemelerini almak için her hafta düzenli geziler yapabiliyor. Bu sayede kredi alan kadınlar düzenli bir şekilde ziyaret edilerek çalışmalarına da katkı sağlayacak fikir alışverişleri yapılabiliyor.

Mikro Kredi Alma Şartları Nelerdir?

Mikro kredi almak isteyen bayanların gerçekten dar gelirli olmaları ve herhangi bir iş kurmak için yeterli mali güce sahip olmamaları gerekiyor. Ayrıca bayanların iş konusundaki azimleri ve işi sürdürebilir olmaları da yapılan görüşmelerde dikkate alınan konulardan biri oluyor. Mikro kredilerin haftalık olarak ödenmesi gerekiyor.

Mikro kredi alan bayanlar eğer düzenli ödemeler yapar ve mikro kredi sunan kurumun toplantılarına düzenli olarak katılım gösterirlerse ilk sene almış oldukları kredinin miktarı ikinci yıl artar. Yani ilk yıl alınan 100-1000 TL arası miktarın düzenli ödenmesi sonucu ikinci yıl alınabilecek miktar 200-2000 TL şeklinde katlanmaktadır. Aynı zamanda 3.,4.,5. senelerde de ödemeler bu şekilde artış gösterecektir.

Mikro Kredi Başvurusu Nereye Yapılır?

Mikro kredi başvurusunda bulunacak olan bayanların Valilik İl Özel İdaresi, Proje Uygulama Merkezi’ne giderek başvuru formu ve istenilen diğer belgeleri sunmaları gerekiyor. Ayrıca mikro kredi veren diğer özel kuruluşlara ve bankalara da başvurular yapılabiliyor. Mikro kredi başvurularında ise genellikle şu belgeler isteniyor:

  • Mikro kredi veren kurumdan alınacak başvuru formu,
  • Nüfus aile bildirimi,
  • Sabıka kaydı,
  • Oturulan ev kira ise kira sözleşmesi (eğer ev kira değilse tapu fotokopisi de istenebilmektedir)
  • Sosyal güvence olmadığına dair belge,
  • İkametgah belgesi,
  • Kişinin kendisinde, eşinde, annesinde ya da babasında olan mülklerin tapu kayıtları,
  • Mikro kredi almak için başvuru yapılan projenin beyanı,
  • Fakirlik ilmühaberi.

Mikro Kredi Başvurularında Yapılabilecek İşler

  • Kuaför, terzi dükkanı gibi işler yapılabilir.
  • Evde keçe, kokulu sabun, süs eşyası, kalıp üretimi gibi işler için başvuru yapılabilir.
  • Kozmetik ürünleri satışı ya da toptan ürün alarak perakende satışlar için başvuru yapılabilir.
  • Evden yemek hizmetleri için başvuru yapılabilir.
  • Hayvan besiciliği, peynir, yoğurt, süt gibi gıda üretimleri için başvurular yapılabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Tamam Daha Fazla Bilgi