Riskli Yatırım Araçları ve Hisse Senedi

1.024

Yatırım Aracı Seçimi ve Riskli Yatırım Araçları 

Yatırım aracı seçimi çoğu kişinin kafasını karıştıran bir konudur. Belirli bir miktar birikimi olan ve yatırım yapacağı sektör veya ürün konusunda kararsız olanlar için yatırımlar riskli ve risksiz olarak sınıflandırılmaktadır. Risksiz yatırım araçları emlak, faiz gibi alanlarken riskli olanlar ağırlıklı olarak büyük meblağların yer aldığı borsahisse senetleri, hazine bonoları gibi alanlarda gerçekleşmektedir. Her iki yatırım şeklinin de kendi içerisinde avantaj ve dezavantajları bulunur. Birçok kişi riskli olanlara yaklaşmamaktadır ancak bu çoğu zaman yeterli donanım olmamasından dolayıdır.

Riskli Yatırım Araçlarında Analizin Önemi

Birçok riskli yatırım aracı yeterli birikim olmaması ya da bilgi donanımında eksiklikler nedeniyle tedirginlikle yaklaşılan araçlardır. Bunun en belirgin örneği borsada görülür. Borsaya yatırım yapmak son derece riskli, iyi bir analizle de kazancı son derece iyi olabilecek bir yatırım aracıdır.

 Borsada iyi bir kazanç sağlamanın en önemli yolu piyasa analizini çok iyi yapmak, doğru zamanda doğru malı almak ve daha yüksek fiyata satmaktır. Doğru piyasa tahmini ise her gün belirli bir süre bu işe zaman ayırmak ve devamlı araştırmakla gerçekleşmektedir. Ayrıca iyi bir analist toplumsal ve ekonomik koşulların iyi takipçisidir. Böylece ürünlerin ya da hisse senetlerinin ne zaman düşeceğini doğru şekilde yorumlayabilir.

Hisse senedi Nedir?

Hisse senedi genel tanımıyla sermaye şirketlerinin ortaklarının paylarının belgelendiği kıymetli evrakların adıdır. Hisse senetleri, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan alınan izinle çıkartılmaktadır. Bütün sermaye şirketlerinin hisse senedi çıkartması söz konusu değildir. Hisse senedi çıkarma hakkına sahip şirketler anonim şirketler ve sözel kanunla kurulmuş kurumlardır.

Hisse Senetlerinin Özellikleri

 Hisse senetleri resmi işlemlerde varlığını devam ettirebilmek ve sahibi adına geçerlilik sağlayabilmek için bazı özelliklere sahip olmalıdır. Türk Ticaret Kanunu’na göre hisse senetlerinin özellikleri şunlardır:

1 Hisse senetleri, şirket ortaklık sözleşmesi, sermayenin kaç hisseye ayrılacağı ve her hissenin, sermayede ne kadar bir oranla temsil edeceğini belirlemektedir.

2 Bu senetler resmi olarak şirket sermayesinin bir parçasıdır.

3 TTK. 389. maddesine göre her hissenin değeri 500 liradan daha altta olamaz. Sadece idari kararlarla bu tutar günün şartlarına uydurulabilir.

4 Şirket açısından her hisse senedi bir hukuki birimi ifade eder.  Aynı şekilde Türk Ticaret Kanunu’nun 400. maddesine göre, hisse senetlerinin hukuken bölünmesi mümkün değildir.

5 Hisse senetleri kıymetli evrak özelliği niteliğindedir. Hisse senedi sahibine bağlı olan hak o olmadan devredilemez. Hisse senedi başka bir kuruma devredildiği zaman temsil ettiği bütün haklar da devredilmiş olur.

6 Hisse senetleri alınıp satılabilir özelliktedir. Satış işlemlerinden önce belge olarak hisse senetlerinin kanuni şartlara uygun olarak düzenlenmesi gerekir. Türk Ticaret Kanunu’nun 413. Maddesinde bu kanuni şekil şartlar belirtilmiştir.

Hisse Senedi Alım – Satım Formatı  

Türk Ticaret Kanunu’nun 413. Maddesi’ne göre hisse senedi alım satımında uyulması gereken hisse senedi şekil koşulları şunlardır:

1 Tescil tarihi, ticaret sicil numarası,

2 Şirketin tam unvanı,

3 Kayıtlı olan esas sermaye,

4 Hisse senedinin resmi değeri,

5 Hisse senedinin türü, çeşidi

6 Yazılı ise hisse senedi sahibinin kimlik ve yerleşim bilgileri,

7 İki adet yetkili imza.

Hisse Senetlerinden Nasıl Kazanç Sağlanır?

Hisse senetleri sahiplerine bazı sorumluluklar vermektedir. Bu sorumluluklarla birlikte bazı şartlar yerine getirildiğinde kazanç elde edilir. Bu senetler borsaya kote edildiğinde ve yatırım aracı olarak seçildiğinde gelir, dolayısıyla da kar sağlar. Kote şartının sebebi, halka arz edilecek olmasıdır. Eğer kote edilmemişse hisse senetlerinin işlemleri yapılmaz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Tamam Daha Fazla Bilgi